CP - dystoninen tetraplegia, poika 7v

7/2013

Aloitimme poikamme kanssa ABR-terapian, koska tutustuttuamme erilaisiin lähestymistapoihin cp-vammaisten kuntoutuksessa, sen periaatteet vaikuttivat vakuuttavimmilta. Kun perinteiset terapiamuodot keskittyvät cp-vammaisen väärien liikemallien poistamiseen ja oikeiden opettamiseen, niin ABR-terapiassa tiedostetaan, ettei tämä tuo tulosta lapsilla, joiden kehon sisäinen rakenne on vahingoittunut. ABR-terapiassa poraudutaan ongelman ytimeen: vahingoittuneen kehon rakenteen vahvistamiseen, ei vain paikalliseen oireiden hoitamiseen. Tämä puolestaan on pitkä prosessi, joka vaatii paljon työtä ja sitoutumista. Edistys tapahtuu pienin askelin ja vaatii aikaa.

Olemme toteuttaneet ABR-terapiaa useamman vuoden ajan ja se on vaikuttanut selkeästi poikamme hyvinvointiin. Harjoitteiden aloittamisen jälkeen poikamme yleinen terveys on parantunut huomattavasti. Poikamme on voinut luopua lääkityksistä ja ollut terveempi. ABR-harjoitukset ovat tuoneet hänen keholleen rakenteellisia muutoksia, kuten keskivartalon rakenteiden selkiytymistä, jännitysten vähentymistä ja selkärangan liikkuvuutta. Lonkkiin kohdistuvien harjoitusten myötä lonkkien asento on parantunut (muutos näkyy lonkkien röntgen-kuvissa). Pään ja kasvojen alueen harjoitukset ovat vaikuttaneet positiivisesti puheen kehitykseen. Poikamme kehittyy koko ajan motorisesti ja voi hyvin muillakin kehityksen osa-alueilla.

ABR-terapia on antanut meille vanhempina paremman ymmärryksen cp-vammasta ja siihen liittyvistä haasteista. Se on mahdollistanut meille osallistumisen oman lapsemme kuntoutukseen. Se ei tarjoa nopeita ratkaisuja eikä tyydy pelkästään ongelmien paikalliseen hoitoon, vaan pyrkii tarkastelemaan kehon rakenteellista kehitystä kokonaisuutena. ABR-terapia perustuukin kokonaisvaltaiselle terveyskäsitykselle: ihmisen keho hoitaa itse itseään, kun sille annetaan oikeita eväitä.

ABR-terapia on antanut meille myös tietynlaisen vapauden poikamme kuntoutuksessa: emme enää keskity estämään vääriä liikemalleja vaan kannustamme poikaamme omaan liikkumiseen, siihen mikä hänelle on luonnollista, sillä kaikki kehitys tapahtuu sisältäpäin. ABR-harjoitukset antavat sellaista sisäistä vastusta, mitä vahingoittunut keho ei muuten saisi.

Suurin hankaluus ABR-terapian toteuttamisessa on ollut se, että sitä ei vielä Suomessa virallisesti hyväksytä cp-vammaisten kuntoutusmuodoksi (joissakin muissa maissa kyllä jo!) ja siksi olemme kohdanneet matkallamme paljon epäluuloja. ABR perustuu kuitenkin tieteellisiin tutkimuksiin ja uusimpiin teorioihin faskiasta ja sen keskeisestä tehtävästä ihmisen kehon kannattelijana.

Äiti