Kompressionaalinen heikkous ja lihastoiminta

Ajattele maapalloa ja sen selkeitä pituus- ja leveyspiirejä. Jos päästäisimme ilmat pois tästä pallosta, nuo tasaiset linjat eivät olisikaan enää tasaisia, vaan vaan menisivät osin päällekäin ja ristiin. Jos edelleen jatkaisimme ilman tyhjentämistä, se johtaisia linjojen kiertymiseen ja takkuuntumiseen.

Voimme ajatella kompressionaalisesta heikkoudesta kärsivän lapsen kehon käyttäytyvän samalla tavalla. Terveellä ihmisellä kehon onteloiden sisäinen volyymi toimii yhdessä faskiakerrosten voiman kanssa pitääkseen luisen rangan etäisyydet ja niiden sijoittumisen kohdallaan. Kun sisäinen volyymi on heikentynyt, faskiakerrokset alkavat liukumaan paikoiltaan ja luisen rangan eri osien suhteellinen sijainti vääristyy.

Mitä lihakselle tapahtuu?

Kaikki lihaksemme ovat kiinnittyneet kahteen tai useampaan luuhun. Lihas toimii supistumalla. Minkä tahansa lihaksen supistuminen tuo kaksi luuta lähemmäksi toisiaan, josta aiheutuu jokin liike.

Kun luinen ranka ja sen eri luiden väliset sijainnit vääristyvät, lihastoiminta vääristyy. Syntyy liikuntaelimistön epätasapaino - jotkut lihakset lyhentyvät ja niistä tulee liian vahvoja, ts. spastisia ja niiden vastavaikuttajalihakset jäävät liian pitkiksi ja heikoiksi.

Kuvatunlaisessa kudoskerrosten vääristyneessä tilanteessa keskushermosto, huolimatta sen tilasta, ei pysty toimimaan normaalisti. Lyhentyneet lihakset ovat jatkuvassa "ylilataustilanteessa", kun taas niiden vastaparit eivät saa hermostollista stimulaatiota lainkaan.

Alkuperäinen teksti englannin kielellä


Stress shielding >>>