ABR-näkökulma

Tämän päivän terveydenhuoltojärjestelmä ABR-näkökulmasta katsottuna

Johtava ortopedian erikoislääkäri esitteli seuraavan luettelon kansainvälisessä CP-vammaa käsittelevässä konferenssissa, joka pidettiin helmikuussa 2009 Australian Sydneyssä. Siinä esitellään lääketieteen yhteisöille näkökulmaa hyvin vaikeasti vammautuneen lapsen hoitokeinoista:

"Tee oikeat toimenpiteet oikealla hetkellä"

image_001.jpg

Olemme kääntäneet tuon luettelon ei-ammattilaisen kielelle:

 • Lähentäjälihasten vapauttaminen: kirurginen toimenpide, jossa pidennetään reiden lähentäjälihaksia
 • Botoxia pohjelihakseen: annetaan botuliini-nimistä hermomyrkkyä injektioina pohkeisiin
 • Botox ULS: annetaan botuliini-nimistä hermomyrkkyä injektioina yläraajoihin
 • VDRO: Varus Derotational Osteotomy – lonkkien rotaatioon vaikuttava leikkaus molemmin puolin (reisiluu katkaistaan ja sen yläosa kiinnitetään takaisin eri kulmassa)
 • r/o blade plates: jälleen lonkkaleikkaus, joissa asennetaan metallilevy lonkkamaljaan tarkoituksena saada reisiluun pää pysymään lonkkamaljassa
 • STR:t: pehmytkudosten kirurgiset toimenpiteet tarkoituksena saada lisää pituutta kiristäviin lihaksiin 
 • Botox: lisää pistoksia, tarkoituksena ehkäistä lonkkien sijoiltaanmeno
 • ITB-pumppu: metallinen vatsaonteloon asennettava, noin jääkiekon kokoinen pumppu, joka annostelee bachlofenin suoraan selkäydinkanavaan
 • Vulpius: Pohjelihaksen (gastrocnemius) pidennysleikkaus
 • Nilkan jäykistysleikkaus: kirurginen toimenpide, jossa jalkaterä jäykistetään pysyvästi kiinteään asentoon 
 • Botoxia liialliseen syljeneritykseen/kuolaamisen estämiseksi: botuliini- nimistä hermomyrkkyä injektioina kasvojen alueelle
 • Sylkirauhasten leikkaus, tavoitteena lopettaa kuolaaminen/kuolan eritys kokonaan
 • Selkärangan yhteenliittäminen: T3-L4: kirurginen toimenpide, jossa selkäranka jäykistetään asettamalla metalliputki kolmannen rintanikaman ja neljännen lannenikaman väliselle alueelle.
 • LLD – Raajojen pituusero – hoidetaan kirurgisesti raajan pidennysleikkauksella tai estämällä toisen raajan kasvu
 • Uusiutuva vasemman lonkan sijoiltaanmeno – lisää VDRO leikkauksia

Vakavasti vammautuneen lapsen hoitosuunnitelma koostuu toistuvista invasiivisista kirurgisista toimenpiteistä ja jatkuvista injektoinneista myrkyllisillä lääkkeillä, joilla on vakavia sivuvaikutuksia ja jotka voivat aiheuttaa psykoosin ja vieroitusoireita.

image_002.jpg

Tämä on psykologisesti erittäin raskasta lapselle ja vanhemmille. Se on raskas taloudellinen taakka terveydenhuoltojärjestelmälle. Terveysvaikutuksetkin ovat kyseenalaisia. Lopputulos on lapsen kannalta ennustettavissa ja pysyy olennaisesti samana: lapsi istuu korsetti ja jalkatuet päällään sähköpyörätuolissa - onhan hänet muokattu tähän sopivaksi toistuvien kirurgisten toimenpiteiden avulla.

image_003.jpg

Tämä valtava ohjelma, jonka tarkoitus oli ohjeistaa konferenssiin osallistujia "Tekemään oikeat asiat oikeassa järjestyksessä", voi helposti herättää vanhemmissa kysymyksiä tällaisen henkilön elämänlaadusta. Varsinkin, kun tällaisten toimenpiteiden kohteena oleva henkilö ei yleensä itse pysty keskustelemaan toimenpiteiden vaikutuksista ympärillään olevien ihmisten kanssa.

Onko tosiaan niin, että paras tapa arvioida vaikeasti vammaisen henkilön elämänlaatua on päätellä se lonkkanivelen röntgenkuvasta toistuvien lonkkaleikkausten jälkeen?

ABR-terapiassa on ongelmiin kokonaan toinen lähestymistapa, myös vaikeasti vammautuneiden lasten kohdalla. Tämä lähestymistapa on mahdollinen vanhemmille, perheenjäsenille ja omaishoitajille, mutta ei pääsääntöisesti sovi lääketieteen yhteisöille, koska heille esteenä on yksi ratkaiseva tekijä - heillä ei ole tarpeeksi aikaa tähän.

Lääketieteen yhteisöillä on rajoituksia, jotka osittain johtuvat rajoitetusta ajasta, minkä he voivat kuluttaa potilasta kohden nykyisessä terveydenhuoltojärjestelmässä. Heidän pitää saavuttaa tuloksia minuuteissa, parhaimmillaan aikaa on tunteja. Sitä mahdollisuutta, että kuntouttamiseen ja vahvistamiseen käytettäisiin viikkoja ja kuukausia, jotta potilaiden elämänlaatu paranisi tai edes estettäisiin edelleen heikkeneminen, ei vakavasti edes harkita nykyisissä terveydenhuolto-ohjelmissa.

ABR tarjoaa peruskuntoutusta tällaisille henkilöille. Emme pyri taistelemaan spastisia lihaksia vastaan invasiivisilla keinoilla, vaan lähtökohtanamme on henkilön KOKO kehon kunto ja järjestelmällisillä sitä vahvistavilla toimenpiteillä parannetaan kompressionaalista heikkoutta, joka johtaa spastisuuden vähenemiseen ja painonkannattelun parantumiseen.

On itsestään selvää, että ABR on ei-invasiivinen metodi, mitään kemiallisia aineita ei käytetä, mitään ei tehdä väkipakolla. ABR on lääkkeetön kuntoutusmuoto sekä lievästi että vaikeasti vammautuneille henkilöille.

Alkuperäinen teksti englannin kielellä